Tiskové zprávy

Tiskové zprávy

Tiskové zprávy k tématům, o nichž jste už nejspíš slyšeli v médiích. Analýzy, data a další informace, díky nimž se budete lépe orientovat.

Cukroví, jehož inflaci od loňska jsme analyzovali před dvěma týdny, je většinou již dopečeno. Je tedy nejvyšší čas podívat se, jak od loňska zdražily či zlevnily suroviny na přípravu vánočního bramborového salátu. Vše podle nejaktuálnějších dat Českého statistického úřadu.

Recept:

Na rozdíl od cukroví, jehož recepty se liší relativně málo, složení bramborového salátu se liší celkem významně. A co hůř – liší se i ve významně nákladných surovinách. Ne všechny domácnosti například přidávají nakládané okurky nebo uzeninu. Zde předpokládáme, že domácnost bude chtít na Štědrý den vidět zlaté prasátko (světová cena zlata se meziročně zvýšila o více než 30 %), tedy volíme salát bez masa. Jako referenční jsme zvolili recept na serveru rohlik.cz. (Viz poznámku na konci dokumentu).

Meziroční srovnání ceny salátu:

V levém horním kvadrantu vidíme cenu jednotlivých položek ve vzorovém bramborovém salátu o loňských Vánocích. Nakládané okurky byly nejnákladnější položkou. Brambory v bramborovém salátu byly až třetí nejnákladnější položkou, těsně je předstihla majonéza. Tyto 3 suroviny spolu s vejci tvoří standardně 90 % nákladů na bramborový salát. 

Proti loňským Vánocům se však ceny většiny surovin změnily poměrně významně. Ceny potravin jsou během roku proměnlivější než ceny jiného zboží, ale tyto meziroční změny jsou veliké i na potraviny. A jdou oběma směry. Čtyři  suroviny zlevnily a tři  zdražily.

V pravém horním kvadrantu vidíme složení nákladů na letošní salát. Náklad na nakládané okurky ještě posílil svou dominanci, už loni byly nejdražší položkou a letos ještě zdražily. Vejce sice zdražila ještě více, ale jejich menší podíl znamená, že se nestaly nejnákladnější položkou. Posunuly se však o dvě příčky, loni byly 4. nejnákladnější položkou, letos již 2. Brambory od loňska zlevnily, a tak jsou letos až 4. nejnákladnější položkou bramborového salátu. 

Celkově jedna várka bramborového salátu (pro 6 osob) tak od loňska celkově zdražila z 85,11 Kč na 88,78 Kč, což je  zdražení zhruba o 4 % (jak ukazuje levý dolní graf). Nesmíme ale zapomenout, že od loňska stouply nejen ceny některých surovin, ale také ceny naší práce. Letos si v průměru vyděláváme o 7 % více než loni. 

Vliv vyšších průměrných příjmů:

Když započítáme vliv našich vyšších příjmů na reálné ceny jednotlivých surovin v bramborovém salátu, dostaneme graf nákladnosti zobrazený v pravém dolním rohu. Relativní pořadí nákladnosti surovin samozřejmě zůstává nezměněné (za vyšší průměrné mzdy si kupujeme všechny suroviny), ale všechny položky jsou nákladově nižší. Po započítání zvýšených mezd nás tak celkově bramborový salát letos vyjde reálně o 3 % méně než loni. Zbohatli jsme v průměru více, než o kolik v průměru zdražily jednotlivé suroviny na salát. 

Jak ušetřit:

Jako jsme u analýzy cukroví viděli, že letos se dá péci levněji než loni, pokud se vyhneme receptům se spoustou másla, podobným způsobem může všem zlevnit i bramborový salát. Ten většina lidí už stejně připravuje bez másla, letos se tak stačí vyhnout nákladným nakládaným okurkám. Na stejném grafu bramborového salátu bez okurek vidíme, že zdražení vajec a celeru nezvládá přebít zlevnění brambor a majonézy (a také cibule a mrkve). Takže i těm, kterým se od loňska příjmy nezvýšily, bramborový salát letos zlevnil zhruba o 2 %. A těm, co se příjmy zvýšily průměrně, salát reálně zlevnil o zhruba 9 %.

A co kapr?

Podle dostupných informací by měla typická cena být letos stejná jako loni. Podle statistického úřadu je letos rostlinný olej o 10 % levnější než loni. Rohlíky na strouhanku zlevnily o 4 % proti loňským Vánocům. Smažený kapr je tedy letos levnější i pro ty, kteří si vydělávají stejně jako loni. 

__________________________________________________________________________________________________________

Poznámka: Ceny surovin jsou poslední Českým statistickým úřadem naměřené předvánoční průměrné ceny v letech 2023 a 2024. Ceny majonézy a nakládaných okurek nesleduje, ze srovnávacího serveru heureka.cz byly proto použity průměrné ceny Hellman’s 405ml, respektive Efko 390g netto. V receptu je také petržel, žel jeho cenu v čase nesleduje ani ČSÚ, ani heureka.cz, proto do srovnání nevstupuje (případná meziroční změna ceny však podle všeho není zásadní). Hořčice, sůl a pepř nebyly započítány kvůli jejich triviální nákladnosti pro recept. Náklady energií na povaření zeleniny a vajec zanedbáváme nejen pro jejich relativní nízkost, ale i pro nelehké srovnání cen. Někomu energie od loňska zdražily, někomu zlevnily. 

===

Dotazy k výpočtům či interpretaci lze směřovat na Petra Bartoně, petr.barton@datarun.cz, 608 875 999

Datarun je již více než rok existující platforma, jejímž cílem je péče o lepší práci s daty v českém veřejném prostoru. Datarun také publikuje výsledky vlastních analytických studií na palčivá témata a produkuje řadu tematicky různých podcastů a newsletterů na datarun.cz.