Tiskové zprávy

Tiskové zprávy

Tiskové zprávy k tématům, o nichž jste už nejspíš slyšeli v médiích. Analýzy, data a další informace, díky nimž se budete lépe orientovat.

Je před námi druhá adventní neděle. Těm, kdo ještě nezačali péci o té první, jak velí některé lidové obyčeje, a začnou až nyní, přinášíme aktualizovaný přehled, které cukroví při pečení od loňska podražilo. Zde neuvedené cukroví si pak může pekoucí čtenářstvo samo porovnat dle přiloženého cenového srovnání základních surovin s loňskem.

  • Příprava vanilkových rohlíčků od loňska zdražila. Nejen podle cen (+12 %), ale i reálně po započítání letošních vyšších výdělků (+4 %).
  • Vánoční perníčky s máslem podle cen zdražily (+7 %), ale při přepočtu na příjmy jsou stejně drahé. Tedy se nám za rok zvýšily příjmy přesně o tolik, abychom si vydělali na vánoční perníčky s máslem.
  • Recept na perníčky bez másla však zlevnil dokonce i podle cen (-5 %), nejen v přepočtu na příjmy (-12 %)
  • Staročeské sádlovky také zlevnily (-2 % resp. -9 %). Ačkoli kakao zdražilo, sádlo jako náhražka másla zlevnilo.

Nejen ceny másla nyní lomcují českou společností v době předvánočního pečení natolik, že se mu začalo přezdívat „investiční máslo“. Těsně před adventem se k máslu přidala i vejce, zdražená nikoli kvůli Vánocům, nýbrž kvůli dočasným problémům s ptačí chřipkou po Evropě. A kakao zdražuje celosvětově již několik let kvůli nutnosti obnovit africké plantáže.

Stranou mediální pozornosti však zůstává, že jiné základní ingredience vánočního pečení naopak od loňska zlevnily. Mouka téměř o čtvrtinu, cukr dokonce o třetinu.

Navíc je třeba vzít v potaz i to, že nestačí srovnávat jen ceny. Od loňského roku vzrostly mzdy a platy v průměru o 7 %, takže by pro většinu lidí měly být suroviny relativně dostupnější i při jejich mírném zdražení.

Takže jak to všechno dát dohromady a nedopadnout, jako když pejsek a kočička vařili (vánoční) dort?

Následující řádky porovnávají čtyři základní recepty na vánoční cukroví a vypočítávají, jestli ingredience v daném receptu letos budou stát více nebo méně, ať už na základě posledních dostupných aktuálních[i] cen, nebo i reálně po zohlednění růstu příjmů. (Ti, kdo si dnes skutečně vydělávají stejně korun jako loni, ti nechť sledují srovnání receptů čistě podle cen, srovnání po zohlednění příjmů nechť ignorují.)

Vanilkové rohlíčky

Množství 4 základních surovin jsme vzali z receptu na vanilkové rohlíčky pana Cuketky.

Na prvním grafu vidíme, kolik stály hlavní položky receptu loni. Jedna „sada“ vanilkových rohlíčků vyšla na 55,47 Kč. Když si stejné suroviny nakoupíme letos, budou nás stát 62,28 Kč, tedy o 12 % více. Když však zohledníme zvýšení našich příjmů od loňského adventu, je to jako bychom za ně letos zaplatili „jen“ 58,17 Kč. Je to stále víc než loni, ale nikoli o 12 %, „jen” o 5 %. Na část toho zdražení od loňska jsme si mezitím „vydělali“ vyššími výdělky.

Také je z grafů patrno, jak mocně ovlivňuje cenu vanilkových rohlíčků cena másla. Co naplat, že mouka a cukr od loňska zlevnily více než máslo zdražilo. Ve vanilkových rohlíčcích je másla tolik, že zcela dominuje celkové ceně. Loni ještě zhruba 2/3 ceny vanilkového rohlíčku byla cena másla. Letos, když na míse uvidíme vánoční rohlíček, cenově v něm uvidíme ze 3/4 máslo.

Vánoční perníčky

Množství 4 základních surovin jsme opět vzali z receptu na vánoční perníčky pana Cuketky.

Ačkoli med a mouka jsou letos za nižší ceny než loni touto dobou, stále zhruba polovinu ceny receptu tvoří suroviny, které zdražily: máslo a vejce. A tak zatímco loni vyšly suroviny na jednu sadu perníčků na 55,05 Kč, letos zaplatíme o 7 % více, 58,96 Kč. Loni jsme většinu peněz dali za med a mouku v receptu, letos padne většina peněz na máslo a vejce.

Nicméně za ten rok českým pracujícím vzrostly příjmy natolik, aby vykompenzovaly tuto proměnu cen surovin na vánoční perníčky. Po zohlednění příjmů jsou tak vánoční perníčky stejně drahé, jako byly loni.

Vánoční perníčky (bez másla)

V letech 2017, 2018 a 2022 se také krátkodobě na podzim zvýšila cena másla. Mezi lidmi o to více začaly kolovat recepty na vánoční cukroví bez másla. Zde naceníme recept na bezmáselné perníčky ze serveru Novinky.cz.

Jedinou zásadní surovinou v tomto receptu, která se letos prodává za vyšší cenu než loni, jsou vejce. Všechny ostatní položky mají letos nižší cenu než před rokem. Není proto divu, že celkově základní suroviny zlevnily od loňska z 61,36 Kč na 58,07, což znamená zlevnění o 5 %.

Když k tomu připočteme růst našich příjmů, tak reálně od loňska příprava bezmáselných perníčků zlevnila o 12 %. Je tak nabíledni, že když se člověk vyhne vysokomáselným receptům, lze letos péci levněji než loni. A to dokonce i v případě, že člověku příjmy vůbec nenarostly!

Staročeské sádlovky

Drahé máslo není v historii českých zemí žádnou novinkou, a tak není nutné se mu při pečení vánočního cukroví úplně vyhnout. Naši předkové si dokázali poradit tím, čemu ekonomové říkají „efekt substituce“. Nahradili máslo sádlem. To bylo levnější než máslo v téměř každé době. Recept na staročeské sádlovky jsme získali v časopise Vlasta.

Žádný přehled vánočního cukroví by nebyl úplný bez nějakého receptu s kakaem. Jeho cena roste dlouhodobě, a tak by nás někdo mohl nařknout, že bez něj je cenová analýza vánočního cukroví vychýlená. Z grafu vidíme, že kakao skutečně je  druhou nejdražší položkou sádlovek. Po sádle, které – ač levnější než máslo – stále tvoří téměř polovinu ceny sádlovek.

V dalších receptech by se samozřejmě dalo pokračovat. Některý čtenář může namítnout, že nezapočítáváme další velkou ingredienci vánočního pečení – ceny energií. Ty ale nelze spočítat tak, aby to bylo reprezentativní. Někdo peče na elektřině, obzvláště odvážní a dobrodružní dokonce na plynu. Staromilci možná zkouší péci v kamnech, novomilci zase třeba ze solárních baterií (až se vyjasní). Ale ani hlavní pečení (elektrické) nelze vyčíslit. Někdo má ceny nižší než loni (pokud se letos zbavil loňského vyššího tarifu), někdo zase vyšší (pokud mu letos skončil nějaký starší). 

Energie si musí všichni pečící spočítat sami. Byť ekonom zde může nabídnout – pro základní suroviny na vánoční pečení – jen tabulku cen loňských, cen letošních a cen letošních po zohlednění nárůstu průměrných příjmů od loňska. Z nejlepšího zdroje dat – Českého statistického úřadu – jsou tu jen přepsány.

Ekonom je jen pekařův písař. Nikoli císař.

Výpočty upekl Petr Bartoň, petr.barton@datarun.cz , 608 875 999

Ve všední dny vydává ranní 6minutový podcast SníDaně, k dispozici zdarma na všech podcastových platformách. Loni na začátku adventu se v jednom díle věnoval mimo jiné otázce, proč vůbec vánoční cukroví v původně zemědělské společnosti vzniklo a jakou ekonomickou roli kdysi hrálo v ochraně nuzného majetku lidí.

Datarun je již půldruhého roku existující platforma, jejímž cílem je péče o lepší práci s daty v českém veřejném prostoru. Datarun také publikuje výsledky vlastních analytických studií na palčivá témata a produkuje řadu tématicky různých podcastů a newsletterů na datarun.cz.

[1] Ceny většiny surovin pocházejí z posledních předadventních „Průměrných spotřebitelských cen potravin“,  naměřených v obou letech Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Med a sádlo tato statistika nesleduje, jsou tedy použité říjnové (poslední dostupné) „Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží“, také z ČSÚ. Ani ty však nesledují kakao, pro něž bylo použito aktuálního meziroční srovnání dle internetového srovnávače maloobchodních cen.